Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Elämää omaishoitajana 3

Lisätty 09.11.2018

Marraskuun harmaus on iskenyt voimalla meidän perheeseen. Muutama viikko syysloman molemmin puolin meni Murulla tosi hienosti - mutta sitten onkin ollut pari viikkoa tosi vaikeaa. Olen jäsenenä muutamassa erityislasten vanhempien vertaisryhmässä FaceBookissa, ja sieltä olen oppinut, että monessa perheessä on ihan samanlaista. Syksyn harmaus, kellojen kääntely, arkirytmien muuttuminen - nämä kuormittavat suurinta osaa ihmisistä, noilla nepsyillä se tuntuu sitten potenssiin sata! (Syvä huokaus)

Meillä tämä johti siihen että viime viikolla en päässyt lähtemään kotoa töihin (tai mihinkään muuallekaan). Onneksi työnantajani on ymmärtäväinen ja työnkuvani sellainen, että voin tehdä joitain tehtäviä etätyönä. Kaksi päivää tulee myös sairaslomaa lapsen sairastamisen vuoksi. (Toinen syvä huokaus)

Juuri nyt huomaan että tässä on syntymässä ikävä kierre: olin töistä pois - työtä kerääntyi (stressi kasvaa) - kotona on vaikea aika 24/7 (ei lepoa, stressi kasvaa) - olen väsynyt, toimintakyky on huono (stressaan tätäkin)... No, huomaat varmaan, mihin tämä voi johtaa?

Miten tämän kierteen sitten voisi katkaista? Parasta olisi tietysti että lapsi alkaisi voida paremmin, tulisi taas hyvä jakso. Siihen en voi kuitenkaan mitenkään vaikuttaa - mihin sitten voin?

Eiliselle oli sovittu kotihoitajan kanssa parituntinen omaishoidon sijaistus. Onneksi en perunut sitä, vaikka mielessä kävi. Nyt huomaan, että hetki itsekseen (vesijuoksu ja sauna) tuli todellakin tarpeeseen. Tänäänkin meillä on huono päivä, mutta jaksan ottaa sen vastaan rauhallisemmin -  vastaus edelliseen kysymykseen taitaa siis olla "vain itseeni voin vaikuttaa" ja jälleen huomaan kuinka tärkeää on päästä välillä huokaisemaan hetkeksi. Sain Omaishoitajaliiton maakuntapäivässä silikonirannekkeen, jossa lukee #JaksamisellaniOnVäliä - sen kun muistaisi aina! Tuon tägin takana on mielenterveyspotilaiden omaisten yhdistys FinFami. https://www.finfamipirkanmaa.fi/

Meneillään on monia hienoja kokeiluja, joissa testataan erilaisia toimia omaishoitajan arjen helpottamiseksi. Koska hoidettava, ja myös omaishoitaja, on usein ja tulevaisuudessa vielä entistä useammin iäkäs henkilö, tuntuu näiden keskiössä kuitenkin poikkeuksetta olevan seniorikansalainen.

-          Näin esimerkiksi Pirkanmaan Ikäneuvo -hankkeessa  https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/pirkanmaan-ikaneuvo-hankkeessa-kuuluu-asiakkaan-aani

-          Omaishoitajat ja hoidettavat digiaikaan -hankeessa, jossa myös PIONI on mukana http://www.pirkanmaa.fi/wp-content/uploads/PIR10_omaishoitajat-ja-hoidettavat-digiaikaan_15092017.pdf.

Tuohon Ikäneuvo-hankkeeseen liittyi kokeilu, jossa testattiin omaishoitajien arjen helpottamista tablettitietokoneella annettavan etätuen avulla. Siinä etäohjaaja piti yhteyttä omaishoitajiin viikoittain ja tämän lisäksi ohjasi kokeiluun kuuluvat vertaistukiryhmät – niin ikään etänä. Kokeilun tuloksena huomattiin että mukana olleiden omaishoitajien jaksaminen ja omanarvontunto lisääntyivät ja lisäksi heidän ymmärryksensä oikeudesta omaan hyvään elämään vahvistui. Uskoisin että mukana olleille oli digiosaamisen ja -osallisuuden lisäksi erittäin tärkeää myös se, että kokeilun aikana omaishoitoperheiden palveluntarpeet päivitettiin. Tuloksista onkin nähtävissä että kartoituksen seurauksena sekä omaishoitajien että omaishoidettavien fyysinen ja psyykkinen toimintakyky koheni. Kysy lisää omaishoitajien etätukikokeilusta ja terveysvalmennuksesta: Luona Hoiva Oy/kehityspäällikkö Ulla-Maija Junno

https://www.luona.fi/uutiset/kokeilu-etatuki-hyodytti-omaishoitajia-myos-teknologian-kaytto-koettiin-helpoksi/

Omaishoiva koskettaa jo monia ihmisiä omassa tai läheisen arjessa, ja omaishoitajia on Suomessa arviolta 60 000. Omaishoidon tarve kasvaa lähivuosina voimakkaasti väestön ikääntymisen takia, siksi ymmärrystä omaishoitajan arjesta tarvitaan erityisesti nyt ja esimerkiksi yliopistoissa tehdään tällä hetkellä paljon omaishoitoon liittyvää tutkimusta, myös muilla kuin sosiaali- ja terveystieteen aloilla.

http://www.aalto.fi/fi/current/news/2017-02-15/

https://www.aalto.fi/fi/uutiset/miten-muotoilla-byrokratiaa

https://aalto.finna.fi/Record/aaltodoc.123456789_11369

 Onhan se hienoa, että asia on esillä ja omaishoitajuus tulee enemmän näkyväksi ja tutummaksi myös "suurelle yleisölle". Toivottavasti noista tutkimuksista ja kokeilujen hyvistä tuloksista syntyy hyviä toimintoja, käytäntöjä ja rakenteellisiakin uudistuksia kaikenlaisten omaishoitajien tueksi.

Sitä ja talvea odotellen, Kitti