Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Elämää omaishoitajana, osa 4

Lisätty 11.02.2019

Hyvää tätä vuotta Sinulle lukija! Vuosiluku vaihtui, mutta elämä jatkuu samojen vanhojen haasteiden, osittain uusienkin, parissa. Työhön valmennusjaksoni OPASTE-hankkeessa päättyi tammikuun loppuun.

OPASTE-hankkeessa sain kokemuksen siitä, miten omaishoidon ja ansiotyön voi yhdistää menestyksekkäästi. Voin hyvillä mielin todeta, että se on täysin mahdollista! Tosin se vaatii työtehtäviltä ja työnantajalta mahdollisuutta joustavuuteen, vahvoja esimiestaitoja sekä erityisesti luottamusta työntekijää kohtaan. Työntekijältä se vaatii kykyä organisointiin ja päätöksentekoon, armollisuutta itseään kohtaan, toimivaa tukiverkostoa, rohkeutta avoimuuteen sekä erityisesti luottamusta työnantajaa kohtaan. Yllättävän paljon onnistuminen riippuu siis aineettomista asioista: rohkeudesta, avoimuudesta ja luottamuksesta!

Tällä hetkellä minulla on vuorostaan meneillään omakohtainen käytännön tutkimus siitä, miten omaishoidon ja työttömyyden voi yhdistää - tähän mennessä kokemukseni on, että työvoimapolitiikasta ei juuri löydy luottamusta työnhakijaa kohtaan eikä toisaalta myöskään (ainakaan omaishoitajalle) mahdollisuutta avoimuuteen - varsin ikävä tilanne!

Edellä mainittuihin teemoihin on puututtu myös valtakunnallisesti. Pari viikkoa sitten on julkaistu uusin selvitysraportti aiheesta. STM:n tilaamassa raportissa on jälleen nostettu esiin paljon tärkeitä ongelmakohtia ja ehdotettu niihin hyviä ratkaisuja - odotan suurella mielenkiinnolla näkeväni, että näitä asioita oikeasti myös viedään käytäntöön. Tässä linkki raporttiin, siitä jos vilkaisee vaikka lopussa olevan taulukon, saa hyvän kuvan, kuinka pienillä muutoksilla voitaisiin suuresti vaikuttaa omaishoitajien (ja -hoidettavien!) hyvinvointiin: https://valtioneuvosto.fi/julkaisut/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-00-4021-5

Vaikka en enää työskentele OPASTEessa, seuraan edelleen kiinnostuneena sote-kentän toimintaa ja kehitystä. Toivon myös voivani vaikuttaa asioihin, vaikkapa vain äänestämällä sopivaa ehdokasta eduskuntaan - kunhan vaan joku ottaisi nämä asiat vaaliteemakseen - VINKKI!!

Kiitos OPASTEen tiimille ja PIONI ry:lle - olen kuntoutunut ja voimaantunut kanssanne viettämäni vuoden aikana. Toivotan teille voimia ja suotuisia tuulia tekemänne tärkeän työn parissa!

Sydämestäni toivotan kaikille omaishoitoperheille voimia ja arkeenne hyviä hetkiä. Ihmisen elämässä ja koko maailmassa, ei ole mitään tärkeämpää kuin toisesta huolehtiminen.

Rakkauden vastakohta ei ole viha, vaan välinpitämättömyys.

Kitti